Vse kategorije

  • Vse kategorije
  • Akcijska Ponudba
  • Novi artikli
  • Jagodičevje
  • Jagode
  • Kosmulje
  • Maline
  • Ribez
  • Robide
  • Brusnice
  • Ameriške borovnice
  • Aronije
  • Goji jagode
  • Sibirske borovnice
  • Sadno drevje
  • Breskev
  • Češnje
  • Dren
  • Kaki
  • Kostanj-Maron
  • Kutina
  • Lešnik
  • Naši
  • Nektarine
  • Oreh - cepljen
  • Višnje
  • Jablane
  • Hruške
  • Marelice
  • Slive
  • Kivi
  • Bavarski kivi
  • Navadni kivi
  • Sibirski kivi
  • Eksotične rastline
  • Agrumi
  • Akebia
  • Asimina
  • Bezeg
  • Figa smokva
  • Granatno jabolko
  • Grmičaste češnje in višnje
  • Kobulasta oljčica
  • Rakitovec
  • Šisandra
  • Trsne cepljenke
  • Bele sorte
  • Rdeče sorte
  • Zdrava prehrana
  • Okrasne rastline
  • Grmovnice
  • Srobot - Clematis
  • Trajnice
  • Vrtnice - šipek
  • Vzpenjavke
  • Balkonsko cvetje
  • Vrtni žari in peči
  • Dodatni pribor za žar
  • Kotel za kuhanje emajliran
  • Kotel za kuhanje litoželezen
  • Kotel za kuhanje nerjaveč
  • Krožnik za žar
  • Lonec za kuhanje emajliran
  • Lonec za kuhanje nerjaveč
  • Mreža za žar
  • Peči in ponve za kostanje
  • Podpeka
  • Univerzalni kotel za kuhanje
  • Žar na oglje
  • Žar na oglje ali plin
  • Žar plošča
  • Peči in Štedilniki
  • Paketi
Top artikel

Aronija Arbutifolia Brilliant


  • Šifra: Arbutifolia Brilliant


Razpoložljivost: Na zalogi
  • 3.90€

  • Brez DDV: 3.56€

Aronija rdečeplodna sorte Brilliant je odporen in nezahteven grm,

zraste višine 1,5 do 1,80 metra,

plodovi so rdeči in  zorijo konec meseca avgusta ali v začetku septembra.

Sadike lonec 0,5 L, veje prikrajšana do višine 20 cm, rodijo v letošnjem letu.

Aronia melanocarpa je nezahteven grm z izjemno zdravilnimi plodovi, ki so bogat vir antioksidantov in vitaminov B6, B2, E, P, C,  provitamin A in obilico mineralov med njimi kalcij, kalij, baker, jod, bor, molibden, mangan, kobalt itd. Zaradi tega bogastva vitaminov aroniji pripisujejo anti tumorno delovanje, pomaga pri razstrupljanju jeter, aronija ugodno vpliva na znižanje holesterola, z redno uporabo aronia pomaga pri regulaciji krvnega pritiska, znižanju sladkorja v krvi, pomaga pri boleznih črevesja, ugodno vpliva na srce in ožilje, pomaga pri slabokrvnosti,  izboljšuje spomin, izboljšuje vid, pomaga telesu v boju z bakterijami in virusi, koži daje večjo elastičnost in zmanjšuje gube ter upočasnjuje procese staranja…

Plodovi aronije se uporabljajo sveži ali sušeni, za sokove, priporočljiva dnevna količina v zdravilne namene je 0,25-0,5 dcl, za marmelade, džeme, desertna vina, žganje…

Sadika aronije je nezahtevna rastlina, ki prihaja s področja severa Amerike in področja bivše Sovjetske zveze, spada v skupino rožnic Rosaceae in  raste tako rekoč v vsaki zemlje ter se lahko vzgaja ekološko saj nima bolezni. V vrtu jo gojimo aronijo kot grm, ki zraste v višino 1,5- 2,0 metra ali kot naravno ograjo z nekaj bolj gostim sajenjem. Aronija se sadi  v sadilne jame 40 x 40 cm v razmaku 1,0-1,5 metra med rastlinami in v medvrstni razdalji 2 do 3 metre pri hobi zasaditvi , pri zasaditvi namenjeni strojnemu obiranju je medvrstna razdalja 3,5-3,8 metra. Pri sajenju kot naravna ograja je primerna razdalja med rastlinami 0,80 metra. Ob sajenju aronij je smiselno dodajanje kašnega naravnega organskega gnojila.  Sama rastlina aronije je samooplodna in cvete konec meseca aprila, oprašujejo jo čebele, delno pa je tudi vetrocvetka. Beli, za čebele zelo privlačni cvetovi aronije,  v socvetju razvijejo od 12 do 30 cvetov iz katerih se začnejo razvijati jagode končnega premera 8-12 mm in teže 1-1,5g. Dobro vzgojena sadika aronije začne z rodnostjo v drugem ali tretjem letu starosti in v polni rodnosti daje 8-12 kilogramov zdravilnih plodov.

Plodovi zorijo konec v mesecu avgustu in so intenzivno temno rdeče barve, sladko kislega okusa z rahlo trpkim priokusom. Zreli plodovi se lahko do uporabe skladiščijo v hladnih prostorih do dva tedna, lahko pa se zamrznejo in se po potrebi uporabijo kasneje. Z zamrzovanjem se zmanjša količina tanina, poveča pa se količina sladkorjev, tako predelan sok aronije je bolj okusen in lažje prebavljiv.