Aronija črnoplodna sorte Nero je odporen in nezahteven grm, zraste višine 1,5 do 2 metra, plodovi zorijo konec avgusta.

Sorto Nero odlikujejo debelejši plodovi ter velika rodnost in ima med vsemi vrstami aronij največjo vsebnost antioksidantov. 

XL ponudba vsebuje 10 kosov Aronije Nero 

V ponudbi  triletne sadike extra kvalitete višine 80-90 cm, z bogatim koreninskim sistemom,  večina sadik rodi že isto leto.


Aronia melanocarpa je nezahteven grm z izjemno zdravilnimi plodovi, ki so bogat vir antioksidantov in vitaminov B6, B2, E, P, C,  provitamin A in obilico mineralov med njimi kalcij, kalij, baker, jod, bor, molibden, mangan, kobalt itd. Zaradi tega bogastva vitaminov ji pripisujejo anti tumorno delovanje, pomaga pri razstrupljanju jeter, ugodno vpliva na znižanje holesterola, z redno uporabo pomaga pri regulaciji krvnega pritiska, znižanju sladkorja v krvi, pomaga pri boleznih črevesja, ugodno vpliva na srce in ožilje, pomaga pri slabokrvnosti,  izboljšuje spomin, izboljšuje vid, pomaga telesu v boju z bakterijami in virusi, koži daje večjo elastičnost in zmanjšuje gube ter upočasnjuje procese staranja…

Plodovi aronije se uporabljajo sveži ali sušeni, za sokove, priporočljiva dnevna količina v zdravilne namene je 0,25-0,5 dcl, za marmelade, džeme, desertna vina, žganje…

Sadika aronije je nezahtevna rastlina, ki prihaja s področja severa Amerike in področja bivše Sovjetske zveze, spada v skupino rožnic Rosaceae in  raste tako rekoč v vsaki zemlje ter se lahko vzgaja ekološko saj nima bolezni. V vrtu jo gojimo kot grm, ki zraste v višino 1,5- 2,0 metra ali kot naravno ograjo z nekaj bolj gostim sajenjem. Sadi se v sadilne jame 40 x 40 cm v razmaku 1,0-1,5 metra med rastlinami in v medvrstni razdalji 2 do 3 metre pri hobi zasaditvi , pri zasaditvi namenjeni strojnemu obiranju je medvrstna razdalja 3,5-3,8 metra. Pri sajenju kot naravna ograja je primerna razdalja med rastlinami 0,80 metra. Ob sajenju je smiselno dodajanje kašnega naravnega organskega gnojila.  Sama rastlina je samooplodna in cvete konec meseca aprila, oprašujejo jo čebele, delno pa je tudi vetrocvetka. Beli, za čebele zelo privlačni cvetovi,  v socvetju razvijejo od 12 do 30 cvetov iz katerih se začnejo razvijati jagode končnega premera 8-12 mm in teže 1-1,5g. Dobro vzgojena sadika začne z rodnostjo v drugem ali tretjem letu starosti in v polni rodnosti daje 8-12 kilogramov zdravilnih plodov.

Plodovi zorijo konec v mesecu avgustu in so intenzivno temno rdeče barve, sladko kislega okusa z rahlo trpkim priokusom. Zreli plodovi se lahko do uporabe skladiščijo v hladnih prostorih do dva tedna, lahko pa se zamrznejo in se po potrebi uporabijo kasneje. Z zamrzovanjem se zmanjša količina tanina, poveča pa se količina sladkorjev, tako predelan sok je bolj okusen in lažje prebavljiv.

  Aronija Nero XL ponudba 10 kos triletna

  • Šifra izdelka: Aronija Nero triletna xl
  • Razpoložljivost: Na zalogi
  • 29.00€

  • Brez DDV: 26.48€