Vse kategorije

  • Vse kategorije
  • Sadno drevje
  • Hruške
  • Mandelj
  • Nektarine
  • Jablane
  • Kaki
  • Kostanj-Maron
  • Marelice
  • Nashi - Azijska hruška
  • Nešplje
  • Češnje
  • Slive
  • Višnje
  • Breskev
  • Oreh - cepljen
  • Dren
  • Kutina
  • Lešnik
  • Žižula
  • Murva
  • Skorš
  • Jagodičevje
  • Sibirska borovnica - Haskap jagoda
  • Ameriška borovnica
  • Jagoda
  • Kosmulja
  • Malina
  • Ribez
  • Robida
  • Šmarna hrušica
  • Goji jagoda
  • Brusnica
  • Aronija
  • Josta
  • Okrasne rastline Listavci
  • Španski bezeg - syringa
  • Azaleja - Rododendron
  • Hortenzije
  • Deutzia
  • Berberis-Češmin
  • Bezeg
  • Buddleja - metuljnik
  • Kalmija
  • Grmovnice
  • Ilex
  • Medvejka
  • Magnolija
  • Hibiskus
  • Okrasno drevje
  • Trajnice
  • Srobot - Clematis
  • Vrtnice - šipek
  • Weigela
  • Okrasne rastline Iglavci
  • Chamaecyparis - Pacipresa
  • Iglavci različni
  • Juniperus
  • Thuja
  • Sadika zelenjava, začimbe, zelišča
  • Eksotične rastline
  • Agrumi
  • Feijoa
  • Figa smokva
  • Granatno jabolko
  • Rakitovec
  • Šisandra
  • Kobulasta oljčica
  • Asimina
  • Avokado
  • Kotli in lonci
  • Kotel litoželezen
  • Kotel nerjaveč
  • Lonec emajliran
  • Lonec litoželezen
  • Lonec nerjaveč
  • Posode in Woki
  • Univerzalni kotel
  • Glinene sklede
  • Stojala
  • Dodatki
  • Vrtni žari in peči
  • Podpeka
  • Žar krožniki
  • Žar na oglje
  • Žar na oglje ali plin
  • Žar plošča
  • Peči in ponve za kostanj
  • Grill ponev
  • Mreža za žar
  • Žar pribor
  • Ogrevanje doma
  • Štedilniki na drva
  • Peči na drva
  • Kamini na drva
  • Zemlja in gnojila
  • Kivi
  • Bavarski kivi
  • Navadni kivi
  • Trsne cepljenke
  • Bele sorte
  • Rdeče sorte
  • Vinske sorte
  • Semena
Top artikel

Bavarski kivi Actinidia arguta Geneva


  • Šifra: Geneva


Razpoložljivost: Na zalogi
  • 8.90€

  • Brez DDV: 8.13€
Actinidia arguta bavarski kivi sorta Geneva predstavlja ameriško sorto bavarskega kivija. Bavarski kivi je jedljiv brez lupljenja z medenim priokusom. Pri zrelem kiviju je koža kivija rdeče rjavo barve. Sorta Geneva dozori med septembrom in oktobrom. Bavarski kiviji so odporni na zimske zmrzali in zlahka preživijo naše zime. 

Za oprašitev potrebuje moško sorto bavarskega kivija. Ena sadika moškega kivija lahko opraši 6 - 8 ženskih sadik.

Okusni sadeži z odlično aromo in raznolikih barv so zagotovo nepogrešljiv dodatek sadnim solatam. Plodovi se ne lupijo,  uporabni so sveži za peciva sušenje, marmelade, džeme, vina, likerje, kis, zamrzovanje itd. 

Sajenje kivijev

Bavarski kiviji so bolj odporni od navadnih kivijev vzdržijo temperature do -30C ter rastejo do nadmorske višine 700m. Sadike kivija se sadijo v medvrstni razdalji 2-4 metre med sadikami in 3-4 metre med vrstami. Sadilne jame so velikosti 40x40cm in globine 30-40cm, idealen ph je 5-6,5, pomeni rahlo kisel in je smiselno bo dodatku humusa dodati nekaj šote ali zemlje za rododendrone. Moško sadiko je zaradi nekaj bolj bujne rasti smiselno saditi na začetku vrste, en opraševalec zadostuje za 5-8 ženskih rastlin. Primerna vzgoja je na pergolah, kot zelena ograja na mrežah v intenzivnih nasadih v vrstah s stebri v obliki črke T…Vsaj v prvih treh letih po sajenju je dobrodošla talna zastirka iz lubja ali trave, da je dovolj vlage, v intenzivnih nasadih je priporočljivo namakanje.  Zimska rez se opravlja v času mirovanja meseca januarja in februarja.

Bavarski kiviji se vse bolj uveljavljajo v smislu ekoloških nasadov saj nekih izrazitih bolezni nimajo, povprečen donos na sadiko je 15kg, različnost okusov in barv pa to sadno vrsto uvrščajo med vse bolj zaželeno sadje. 

Sadike so loncih C2


Nasad bavarskih kivijev

 

Pri izbiri lokacije nasada se izogibamo legam, ki so izpostavljena močnim vetrovom. Postavitev ni priporočljiva na južno stran, kjer sonce poleti žge ves dan – na takih legah moramo tudi pozimi deblo zaščititi s slamo ali podobnim materialom, da ga sonce ne pregreva, ker bi to zbudilo zgodnje pretakanje rastlinskih sokov in ob ponovni zmrzali, bi ta rastlina pozebla.

 

Optimalno založena tla za nasad bavarskih kivije so:

·        13-25 mg/100 g PO,

·        20-30 mg/100 g tal KO in

·        vsaj 3 % organske snovi; na težjih tleh vsaj 10 %

 

Bavarski kivi je ovijalka zato potrebuje oporo. Sadimo jo ob T latnik ali ob pergolo. Priporočena razdalja med sadikami je vsaj 2 m in vsaj 3 m med vrstami. Rastline potrebujejo stalno preskrbo z vodo, zato je priporočljivo namakanje.

 

Poleti večkrat prikrajšamo enoletne poganjke. S tem pripomoremo, da bo les bolje dozorel in da bo rastlina bolj osvetljena. Letošnje poganjke prikrajšujemo na 1 – 1,3 m od osnove. S prikrajševanjem začnemo nekje konec junija, ponovimo ga v nekaj tedenskih razmikih 2 do 3 krat nekje do sredine avgusta.

 

Z obiranjem plodov začnemo nekje v novembru, vendar pazimo, da temperatura ne pade pod 0°C. Plodove pobiramo skupaj s pecljem in jih zlagamo v zaboj tako, da so peclji obrnjeni navzgor. Skladiščimo jih pri čim nižji temperaturi in visoki zračni vlagi. V prostoru ne sme biti drugega sadja. 




Oznake: Kivi bavarski