Šisandra, Schisandra chinensis je zdravilna in atraktivna spenjavka. 

Adaptogene rastline so zdravilne rastline, ki s svojimi snovmi in terapevtskimi učinki pomagajo izboljšati delovanje človeškega imunskega sistema, pomagajo telesu pri učinkovitejšem soočanju s stresom, upočasnjujejo in zavirajo procese staranja kože in telesa ter na splošno izboljšujejo zdravje. Schisandra (šisandra) sodi v skupino adaptogenih super živil in uspeva v naših vrtovih. 

Schisandra chinensis ali šisandra je vzpenjalka poznana predvsem kot sadež petih okusov saj združuje sladko, kislo, slano, grenko ter pikantno in po naukih tradicionalne kitajske medicine neguje pet najpomembnejših človeških organov in sicer srce, jetra , pljuča, vranico in ledvice.  Šisandra vsebuje vitamin A,C in E, mnoge minerale, železo, baker, mangan, nikelj, molibden, titan, cink, magnezij, fosfor, kalij itd.  ter šisandrin, ki je iz skupine lignanov, lignani pa so zelo močni antioksidanti in delujejo proti rakavo, antibakterijsko in protivnetno. Šisandra je prav tako naravni adaptogen in deluje proti stresno, pomaga proti razdražljivosti, tesnobi in depresiji. V rastlini so prisotni šisandrini, ki  varujejo našo kožo pred prehitrim staranjem prav tako pa ugodno vpliva na oči in vid.

Šisandra se sadi v sadilne jame 40x40x40 cm, priporočljiv je dodatek bogate humozne zemlje, kakšnega organskega gnojila  in seveda opora na katero se vzpenja saj je vzpenjavka, ki zraste v naših razmerah v višino 3-5m. Rastlina je odporna na nizke temperature do -30 C in raste na severu Kitajske, Rusije in Ukrajine in je stoletja del njihove tradicionalne medicine. Cvete konec meseca aprila ali maja, plodovi zorijo konec meseca avgusta in se lahko jejo surovi ali pa so za predelavo kot suho sadje, za sokove, marmelade… 

Skozi celo leto so uporabni sveži zeleni listi, pripravljeni kot poparek in jih za 5-8 minut  prelijemo z vročo vodo. Predvsem iz zelenih listov se razvije prijeten okus po zelenem čaju z limono. Za sušenje čajnih listov uporabimo zelene liste v mesecu avgustu predno začnejo rumeneti.

Sadike so v loncih 2 l, višina sadik 90cm.

Šisandra - Schisandra chinensis

  • Šifra izdelka: Šisandra
  • Razpoložljivost: Na zalogi
  • 11.90€

  • Brez DDV: 10.87€